Powrót

PIELMIENI JAGIELLOŃSKIE – danie kupieckie na talerzach Restauracji EGO

W dniach 16-18 sierpnia ulice Lublina jak za dawnych czasów pełne będą unikalnych wzorów i stylów przedstawianych przez twórców ludowych z Polski, Węgier, Słowacji, Ukrainy, Białorusi i Litwy. Jarmark Jagielloński – to sztuka ludowa, muzyka, taniec, zabawa i śpiew oraz ludyczność powiązana z nauką i edukacją.


Genezą powstania tego pięknego festiwalu jest historia związana z lubelskimi jarmarkami, których początek sięga XV wieku. Wówczas szlak handlowy przebiegający przez Lublin sprowadzał do miasta kultury świata, podróżników, nomadów i handlarzy. Pojawiły się również ciekawe potrawy i nie znane wówczas przyprawy.

Z okazji Jarmarku zapraszamy do Restauracji EGO już od poniedziałku 12.08 na Kupieckie danie: Pielmieni Jagiellońskie, ulubione danie kupców na lubelskich jarmarkach w XV wieku 

Pielmieni – to syberyjskie pierogi z farszem wieprzowo – jagnięcym, doprawionym solą, pieprzem, czosnkiem oraz cebulą. Podawane z bulionem mięsnym.

Danie dostępne w Restauracji EGO aż do końca festiwalu, 18.08.

Do zobaczenia.

 

PIELMIENI JAGIELLOŃSKIE – danie kupieckie na talerzach Restauracji EGO